Ce este Google Analytics?
Google Analytics este un serviciu de analiză web care furnizează statistici și instrumente analitice de bază pentru optimizarea motoarelor de căutare (SEO) și în scopuri de marketing. Serviciul face parte din Google Marketing Platform și este disponibil gratuit pentru oricine are un cont Google.
Google Analytics este utilizat pentru a urmări performanța site-ului web și pentru a colecta informații despre vizitatori. Acesta poate ajuta organizațiile să determine principalele surse de trafic al utilizatorilor, să evalueze succesul activităților și campaniilor lor de marketing, să urmărească îndeplinirea obiectivelor (cum ar fi achizițiile, adăugarea de produse în coșuri), să descopere modele și tendințe în implicarea utilizatorilor și să obțină alte informații despre vizitatori, cum ar fi datele demografice. . Site-urile de vânzare cu amănuntul de dimensiuni mici și mijlocii folosesc adesea Google Analytics pentru a obține și analiza diverse analize ale comportamentului clienților, care pot fi folosite pentru a îmbunătăți campaniile de marketing, pentru a genera traficul pe site și pentru a reține mai bine vizitatorii.
Cum funcționează Google Analytics?
Google Analytics foloseste datele utilizatorului de la fiecare vizitator al site-ului prin utilizarea etichetelor paginii. O etichetă de pagină JavaScript este inserată în codul fiecărei pagini. Această etichetă rulează în browserul web al fiecărui vizitator, colectând date și trimițându-le către unul dintre serverele de colectare a datelor Google. Google Analytics poate genera apoi rapoarte personalizabile pentru a urmări și vizualiza date precum numărul de utilizatori, ratele de respingere, durata medie a sesiunilor, sesiunile pe canal, vizualizările de pagină, îndeplinirea obiectivelor și multe altele.
Google Analytics include funcții care pot ajuta utilizatorii să identifice tendințele și modelele în modul în care vizitatorii interacționează cu site-urile lor web. Caracteristicile permit colectarea datelor, analiza, monitorizarea, vizualizarea, raportarea și integrarea cu alte aplicații. Aceste caracteristici includ:
- instrumente de vizualizare și monitorizare a datelor, inclusiv tablouri de bord, tabele de bord și diagrame de mișcare care afișează modificările datelor în timp;
- filtrarea, manipularea și analiza datelor;
- interfețe de program de aplicație de colectare a datelor (API);
- analiză predictivă, inteligență și detectarea anomaliilor;
- segmentare pentru analiza subseturi, cum ar fi conversiile;
- rapoarte personalizate pentru publicitate, achiziție, comportamentul publicului și conversie;
- partajarea și comunicarea pe bază de e-mail; și
- integrarea cu alte produse, inclusiv Google Ads, Google Data Studio, Salesforce Marketing Cloud, Google AdSense, Google Optimize 360, Google Search Ads 360, Google Display & Video 360, Google Ad Manager și Google Search Console.
Valori importante
O metrică este un standard de măsurare cantitativă. Google Analytics le permite utilizatorilor să urmărească până la 200 de valori diferite pentru a măsura performanța site-urilor lor web. În timp ce unele valori pot fi mai valoroase pentru anumite companii decât altele, acestea sunt unele dintre cele mai populare valori:
- Utilizatori. Un utilizator este un vizitator unic sau nou al site-ului web.
- Rata de respingere. Procentul de vizitatori care au vizualizat doar o singură pagină. Acești vizitatori au declanșat doar o singură solicitare către serverul Google Analytics.
- Sesiuni. Grupul de interacțiuni ale vizitatorilor care au loc într-o fereastră de activitate de 30 de minute.
- Durata medie a sesiunii. Cât timp în medie rămâne fiecare vizitator pe site.
- Procentul de noi sesiuni. Procentul de vizite pe site-ul web care sunt vizite pentru prima dată.
- Pagini pe sesiune. Numărul mediu de vizualizări de pagină pentru fiecare sesiune.
- Finalizări de obiective. De câte ori vizitatorii efectuează o acțiune specificată, de dorit. Aceasta este cunoscută și ca o conversie.
- Vizualizări de pagină. Numărul total de pagini vizualizate.
Valori vs. dimensiuni
Rapoartele Google Analytics constau în parametri și valori. Înțelegerea diferenței dintre ele este esențială pentru interpretarea corectă a rapoartelor.
Dimensiunile. Acestea sunt atribute sau etichete calitative folosite pentru a descrie și organiza datele. De exemplu, dacă durata medie a sesiunii este măsurată în mai multe regiuni diferite, dimensiunile ar fi „Regiune”. „Lungimea medie a sesiunii”, care este o măsurare cantitativă, este un exemplu de măsură.
Dimensiunile pot fi personalizate în Google Analytics. Exemple de dimensiuni comune includ:
- Limba;
- Tip de browser;
- Oras si tara;
- Modele de dispozitive; și
- Gupa de vârstă a utilizatorilor.
Metricile. Acestea sunt măsurători cantitative ale unui singur tip de date. Exemplele de valori includ durata medie a sesiunilor, afișările de pagină, paginile pe sesiune și timpul mediu pe site. Valorile sunt folosite pentru a compara măsurătorile din diferite dimensiuni.
Date de achiziție ale utilizatorului vs. date despre comportamentul utilizatorului
Google Analytics poate furniza companiilor mai multe tipuri de date în scopuri de marketing.
Datele de achiziție ale utilizatorilor oferă o perspectivă asupra modului în care clienții ajung pe site. Clienții pot proveni dintr-o varietate de canale, cum ar fi rezultatele plătite ale motoarelor de căutare, rezultatele neplătite ale motoarelor de căutare, link-uri de rețele sociale sau pur și simplu introducerea adresei URL. Înțelegerea datelor de achiziție de utilizatori este esențială pentru maximizarea traficului pe site.
Datele despre comportamentul utilizatorilor arată ce fac clienții pe site și cum interacționează aceștia cu site-ul. Aceasta include cât timp petrec pe fiecare pagină, câte pagini vizitează și dacă interacționează cu videoclipuri și grafice. Aceste date pot fi folosite pentru a crea aspecte web care conectează mai bine vizitatorii cu conținutul pe care îl caută, ceea ce duce la o experiență de utilizator mai eficientă. Experiențele utilizatorilor optimizate în funcție de datele despre comportamentul utilizatorului au mai multe șanse să creeze vânzări și conversii.